Beşiktaş’taki iş yerlerinin yüzde 85’i kaçak çıktı, belediye “neden göz yumuldu?” sorusunu yanıtsız bıraktı

“Masquerade” adlı gece kulübünde ruhsatsız ve kaçak biçimde yapılan tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybetmesi, benzer durumdaki yapıları gündeme getirdi. Sayıştay’ın 2022 raporunda, gece kulübünün bulunduğu Beşiktaş’ta, belediye sınırları içerisinde bulunan iş yerlerinin yüzde 85’inin kaçak olduğu tespiti yapıldı. CHP’li Beşiktaş Belediyesi, T24’ün kaçak iş yerlerine neden göz yumulduğu sorusunu yanıtsız bıraktı ve herhangi bir rakam vermeden, ruhsatlandırma işlemlerinin devam ettiğini, büyük bölümünün tamamlandığını bildirdi. 29 işçinin öldüğü işletmeyle ilgili daha önce denetim yapılıp yapılmadığı sorusunu da yanıtsız bırakan belediyenin yanıtında, “Konu ile ilgili olarak adli ve idari tahkikat devam etmektedir” denildi.

Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde kalan Gayrettepe’de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve “eski Discorium” olarak da bilinen ‘Masquerade’ adlı gece kulübünde tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı, mekânda mahsur kalan 29 kişi ise hayatını kaybetti. 

29 işçi kaçak tadilatta ölmüştü

Beşiktaş Belediyesi, Gayrettepe’de bulunan, tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybettiği ‘Masquarade’ adlı gece kulübünde ruhsat alınmadan kaçak olarak tadilat yapıldığını duyurdu. Tadilat sırasında ise ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemelerin tutuştuğu öğrenildi. 

Sayıştay 2022 raporu: Beşiktaş’taki iş yerlerinin yüzde 85’i kaçak

Öte yandan Sayıştay’ın 2022 raporunda, belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif iş yeri sayısının 20 bin 135 adet olduğu ve bu iş yerlerinin 17 bin 228’nin ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ettiği tespit edildi. Sayıştay’ın raporundaki tespitine göre Beşiktaş’ta bulunan iş yerlerinin yüzde 85’i kaçak. Bu iş yerlerinin apartman kat maliki izni, itfaiye raporu, baca kriterlerine uygunluğu, emniyet görüşü veya iskanı bulunmuyor. 

İş yerlerine kapatma işlemi uygulanmamış

Bununla birlikte, Sayıştay’ın raporuna göre, belediye kaçak iş yerlerine yönelik sadece uyarıda bulunurken, herhangi bir kapatma işlemi uygulamadı. Raporda, işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerlerinin yetkili idareler tarafından kapatılması zorunlu olduğu ve bu durumda herhangi bir süre verilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı.

Aralarında belediyenin işlettiği otoparklar da ruhsatsız çıktı

Ayrıca Sayıştay tarafından yapılan incelemede, belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif otopark işletme sayısının 114 olduğu ve bu işyerlerinin 100 adetinin ruhsatsız bir şekilde faaliyetlerini sürdürdükleri tespit edildi. Belediye tarafından işletilen 5 adet otoparkın da yine ruhsatsız bir şekilde faaliyette bulunduğu belirtildi.

Belediye “neden göz yumuldu?” sorusuna cevap vermedi, kaçının ruhsatlandırıldığını söylemedi

Konuyla ilgili T24’ün, “Bu süreçte ruhsatı olmayan bu işyerlerine yönelik neden adım atılmadı? Yüzde 85 gibi büyük bir kaçak oranına neden göz yumuldu? Bu süreçte denetim neden yapılmadı? Yapıldıysa neden bu konuda kaçak işletmeleri önleyecek politikalar hayata geçirilmedi? Çıkan yangının ardından bu kaçak işletmelere ilişkin adım atacak mısınız?” sorularının bazılarını yanıtsız bırakan belediye, Sayıştay raporunun ardından ruhsatlandırma işlemlerinin başlatıldığını cevabını vermekle yetindi.

Belediyeden verilen yanıtta şunlar belirtildi:

“Beşiktaş Belediye Başkanlığı’nın düzenli denetimleri kapsamında, 2022 yılında Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan denetim raporu, 2023 yılında kamuoyuna duyurulmuştur. Bu raporun yayımlanması akabinde denetim ekipleri oluşturulmuş ve yasal zorunluluk gereği ruhsatlandırılması gereken işletme ve mekanlar titizlikle incelenmiştir. Bu inceleme sürecinde; avukatlık ofisleri, psikolojik danışmanlık (psikoterapi) ve fizyoterapi merkezleri, muhasebe ve mali müşavirlik ofisleri, mühendislik ve mimarlık ofisleri, her türlü sağlık tesisleri, (muayenehaneler, veteriner klinikleri, hastaneler, eczaneler vb.)  noterler, turizm belgeli tesisler ve günlük konaklama hizmeti veren yerler belediye ruhsatlandırma yetkisinde değildir ve bu iş yerleri ruhsatlandırma işleminden hariç tutulmuştur. Belediyenin yetki alanı içerisinde kalan bölgelerde ruhsatlandırma işlemleri başlatılmış ve büyük bir kısmı tamamlanmıştır; bu süreç halen devam etmektedir.”

“Kaçak tadilat yapan işletmede daha önce denetim yapıldı mı?” sorusu yanıtsız kaldı

Beşiktaş Belediyesi, “29 işçinin hayatını kaybettiği ‘Masquerade’ adlı gece kulübü bölgenin en büyük işyerlerinden birisi. Belediyenin yaptığı açıklamaya göre iş yerinde yapılan tadilatın kaçak yapıldığı belirtildi. Beşiktaş Belediyesi’nin daha önce bu işyerine yönelik denetimleri oldu mu? Olduysa kaç kere oldu? Yapılan bu denetimlerde ne bulgulara rastlandı?” sorusuna da somut cevap vermeyerek devam eden soruşturma sürecine işaret etti.

Belediye soruya, “Coğrafi ve tarihi öneme sahip Beşiktaş Belediyesi, sorumluluk alanlarındaki çeşitli mekan ve yerlerde ilgili bakanlıklar ve devlet kurumları ile yasal düzeyde iş birliği yapmaktadır. Belediye, bu iş birliğine rağmen, karar alma süreçlerini sürekli izleme ve değerlendirme mekanizmaları aracılığıyla yönetmeye özen göstermektedir. Konu ile ilgili olarak adli ve idari tahkikat devam etmektedir. Bu konuda kurumumuz sorumluluğu bulunan tüm kurumlarla iş birliği halinde hassasiyetle üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Sürecin her aşamasında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” yanıtını verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir