Koronavirüs nedeniyle internet kullanımının oldukça artması, siber saldırganları da harekete geçirdi. Özellikle 2020 yılında yapılan siber saldırı sayılarında rekor artışlar yaşanmıştı.
Pandemi döneminde artışa geçen siber saldırılar, günümüzde de yoğun bir şekilde devam ediyor. Üstelik tatil dönemlerinde bu saldırıların sayısı daha da artıyor.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, yaz tatili öncesi “Siber güvenlik bireyde başlar” sloganıyla “10 dijital güvenlik önerisi” hazırlardı.
Listede, her zaman uyulması önem taşıyan önerilerle birlikte, tatile çıkıldığında özellikle sosyal medyada alınması gereken tedbirler yer aldı.
İşte tatile çıktığınızda yapmanız gerekenler:
Halka açık Wi-Fi ağlarından uzak durun
Kullanıcı adı ve parola gerektiren işlemler için halka açık ücretsiz Wi-Fi’leri kullanmaktan kaçının. Zorulu hallerde güvenilir VPN uygulaması kullanmayı unutmayın.
Otomatik Wi-Fi devre dışı bırakın
Otomatik Wi-Fi bağlantısı özelliğini cihazlarda devre dışı bırakın, çevrenizdeki güvenilir olmayan internet bağlantılarından kaynaklanan siber güvenlik risklerini azaltın.
Herkese açık USB şarjları kullanmayın
Otellerde ve restoranlarda, herkesin kullanımına açık bilgisayar ve USB şarj istasyonlarını kullanmaktan kaçının.
Sosyal medya paylaşımlarına dikkat edin
Tatilde olduğunuz sürece sosyal medya paylaşımlarınızda evinizin boş olduğunu belli etmekten kaçının. Fotoğraflarınızda pasaport veya kimlik gibi kişisel bilgilerinizi deşifre edecek belgelere yer vermeyin.
Bilgilerinizi paylaşmayın
Saldırganların oltalama saldırılarında kullanabilecekleri bilgilerinize sosyal medya paylaşımlarınızda yer vermemeye dikkat edin. Örneğin, tatil acentesi gibi hizmet aldığınız tarafların isimlerini kullanarak gönderilen kötü niyetli bir e-posta, olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Oturumları kapatın
Odanızdan ayrıldığınız zamanlarda veri hırsızlığını önlemek ve cihaz güvenliğinizi sağlamak için cihazlarınızdaki oturumları kapatın veya cihazınızı güvenli bir yerde bırakın.
Verilerinizi yedekleyin
Hırsızlık veya güvenlik ihlali gibi durumlara karşı verilerinizi her zaman yedekleyin.
Güncel yazılım kullanın
Akıllı telefonunuzun, tabletinizin, bilgisayarınızın ve akıllı cihazlarınızın yazılımlarını güncel tutun.
Benzersiz parolalar seçin
Çevrim içi hesaplarınızın güvenliği için benzersiz, güçlü parolalar seçin ve mümkün olan tüm platformlarda iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
Hesap bilgilerinizi paylaşmayın
Dijital platformlarda kullandığınız kullanıcı adınızı ve parolalarınızı kimseyle paylaşmayın.